Ahad, September 05, 2010

SURAT TERBUKA KEPADA TV3 ISU IKLAN RAYA 2010 YANG BOLEH MEROSAKKAN AKIDAH KITA

Saturday, September 4, 2010


SURAT TERBUKA KEPADA TV3 ISU IKLAN RAYA 2010 YANG BOLEH MEROSAKKAN AKIDAH KITA

sumber di sini 


  1. IKLAN RAYA TV3 2010 YANG MENDAPAT KECAMAN BERBAGAI PIHAK SEPERTI BLOGGER GAP dengan tajuk IKLAN TV3 TARIK BALIK, MAHAGURU58 ( TV3's Blasphemous Eid ul Fitr's Ad ~ Which Idiot approved this insulting message? ) PERLU DIHENTIKAN SERTA MERTA!
  2. ISU INI BARU TIMBUL 2 SEPTEMBER LALU (MENGIKUT CARIAN GOOGLE) DI BLOG DAN SAYUGIA IA DIHENTIKAN SERTA MERTA. KERANA JELAS IA DICEMARI UNSUR MELIBERALKAN AGAMA DAN TIDAK HARUS DITAYANGKAN KEPADA UMAT ISLAM DI MALAYSIA.
  3. HASRAT UNTUK MEWUJUDKAN ELEMEN 1MALAYSIA GAGAL DITERJEMAHKAN DENGAN BAIK DALAM IKLAN TERSEBUT SEHINGGA MENAMPAKKAN UNSUR 1AGAMA /PLURALISME YANG SANGAT JELAS.
  4. MENTERI PENERANGAN PERLU CAMPUR TANGAN ISU INI SEBELUM KECAMAN DEMI KECAMAN AKAN BERTAMBAH DAN MEMBURUKKAN NAMA BAIK NEGARA. CEO TV3 JUGA DIHARAP MEMBACA TULISAN-TULISAN YANG DIBUAT OLEH BLOGGER UNTUK MENJAGA NAMA BAIK TV3 SELAMA INI..
  5. SEBAB SEBAB IA PERLU DIHENTIKAN BOLEH BACA TULISAN BLOGGER2 BERTAJUK :-UNTUK MEMUDAHKAN ANDA MAKA PANGLIMA TELAH SALIN KEMBALI TULISAN LAMAN SHARINGINFOZ TENTANG IKLAN TERSEBUT SEPERTI DI BAWAH.


Pernah tak anda tengok iklan raya TV3 2010 yang terbaru? Ianya sudah dikecam hebat kerana ada unsur-unsur krismas. Tajuk iklan tu adalah Sinari Lebaran, Keindahan Dalam Kemeriahan. Oklah sedikit ringkasan.

Iklan tu bermula dengan dengan seorang budak sedang membaca buku di dalam sebuah rumah.
Adalah gambar sebuah beca dalam buku tu. Tiba-tiba buku itu mengeluarkan sinaran dan bersinarlah gambar beca tu. Sinaran itu macam magik le keluar ke luar rumah dan muncul le seorang pakcik berkopiah mengajak budak itu naik beca boleh terbang tu....Budak itu naik beca dan di dalamnya terdapat ramai lagi kanak-kanak yang diangkut oleh pakcik tu untuk dibawa berjalan-jalan.. opssss, bukan jalan terbang ya....Budak-budak memang suka le, kalau aku pun suka boleh terbang.....
Dan seterusnya mereka dibawa di suatu tempat yang asing dan indah. Memang penuh dengan imiginasi macam pelita keluar melalui kelopak bunga, bahulu yang diterbangkan dan macam-macam lagi.
Akhirnya mereka gembira untuk menyambut hari raya secara futuristic tetapi mempunyai elemen-elemen kerjasama dan juga kuih muih yang tradisional.
Ramai di laman facebook tak setuju dengan iklan ni dan sesetengah daripada mereka mengesyorkan agar iklan ni dikeluarkan. Bukannya apa taakut rosak akidah lebih-lebih lagi dengan raya aidilfitri.

Memanglah tak dinafikan yang banyak unsur-unsur yang tak masuk akal atau logik dalam TV sekarang tapi rasanya tak perlu le ditambah oleh masyarakat Islam. Apa pandangan anda semua. Nak tahu lebih lanjut boleh tengok kat
sini.P/S : BINI PANGLIMA JUGA BERFIKIR SAMA DENGAN TULISAN BLOGGER DI ATAS... MAKNANYA DARI SEMUA PERINGKAT MESEJ YANG KELUAR DI FIKIRAN KITA IALAH ELEMEN AGAMA LAIN DENGAN SENGAJA TELAH DICAMPUR ADUKKAN UNTUK IKLAH HARI RAYA AIDILFITRI TAHUN INI...

Tiada ulasan: