Khamis, September 02, 2010

Gambar terkini Titanic lebih jelas. Ekspedisi berbahaya!

ARKIB : 01/09/2010

Gambar terkini Titanic lebih jelas


IMEJ terbaru yang dirakam menggunakan teknologi canggih pada 28 Ogos lalu, menunjukkan kemudi kapal penumpang Titanic yang tenggelam setelah melanggar ketulan ais besar di Lautan Atlantik pada 1912 dan mengorbankan lebih 1,500 penumpang dan krew kapal tersebut. - AP


ST. JOHN'S 31 Ogos - Satu ekspedisi terbaru kajian kapal Titanic telah menghasilkan gambar yang lebih jelas memaparkan keadaan semasa bangkai kapal terkenal di dunia itu.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh penganjur misi itu, Expedition Titanic berkata, mereka kini dalam perjalanan pulang ke Newfoundland apabila paras laut meningkat dan angin kuat yang boleh menyebabkan terjadinya taufan Danielle, sekali gus mengganggu para penyelidik melakukan kajian mereka.

Ekspedisi yang disertai sekumpulan saintis itu menggunakan beberapa pasang robot untuk mengambil beribu-ribu gambar serta membuat rakaman video tentang keadaan bangkai kapal yang tenggelam sedalam 4 kilometer di dasar laut itu.

Gambar yang diambil menggunakan kamera berteknologi tinggi itu dengan jelas menunjukkan keadaan landasan dan sauh kapal tersebut.

Tiada ulasan: