Selasa, Ogos 17, 2010

Mazlan akan memfailkan saman terhadap 4 pihak RM 20 juta!!


Hashim Abdullah   
TEMERLOH, 17 Ogos: Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman memfailkan saman malu terhadap empat pihak bagi menuntut ganti rugi sebanyak RM20 juta atas apa yang disifatkannya sebagai penahanan salah pada insiden di Felda Lembah Klau, Mac lalu.
Saman tersebut telah difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh, semalam dengan menamakan empat pihak iaitu Pengurus Felda Lembah Klau, Awang Sulong, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), pegawai polis, Mohd Azran Rahmat dan Kerajaan Malaysia.

Dalam sidang media selepas penyerahan writ saman tersebut, Mazlan berkata tindakan diambil setelah beliau dan keluarganya menerima kesan  diaibkan di khalayak umum dan dilayan seolah-olah beliau seorang penjenayah.

“Atas peristiwa yang berlaku saya dan keluarga saya termasuk anak-anak saya merasa malu apabila di sekolah anak saya ditanya rakan-rakannya  sebab-sebab beliau ditahan di lokap. Saya rakyat Malaysia dan merupakan anak peneroka juga mengapa saya dilayan macam penjenayah,” soalnya.

Peguamnya, Wan Rohimi Wan Daud berkata, ada asas berlaku penahanan yang salah dilakukan pihak terbabit ke atas Mazlan yang boleh dicabar di mahkamah.

“Ada terdapat percanggahan fakta bagi tujuan mengelirukan terhadap penggunaan seksyen 441  iaitu penahanan  dilakukan atas kesalahan pencerobohan jenayah yang dikenakan ke atas Mazlan, maka kita ada asas yang cukup kuat untuk mencabarnya di mahkamah,” katanya.

Ketua Penerangan PAS Pahang, Hasanuddin Salim, Pengerusi  Hal Ehwal Peneroka Kebangsaan, Suhaimi Said  dan Pengerusi Cabang PKR Temerloh, Ahmad Nizam Abdul Hamid menyokong penuh tindakan saman yang dilakukan Mazlan.

“Atas apa yang berlaku kita melihat bagaimana pihak pengurusan Felda telah melakukan tindakan kurang ajar dan melampaui bidang kuasa masing-masing  sehingga menyekat hak dan kebebasan rakyat. Oleh yang demikian itu, kami menyokong penuh tindakan yang dilakukan oleh Mazlan,” kata mereka.
-------------------------

Isnin, Ogos 16, 2010

MAZLAN ALIMAN FAILKAN SAMAN

sumber > http://www.facebook.com/profile.php?id=100001072233965

MASLAN ALIMAN FAILKAN SAMAN RM 20 JUTA TERHADAP PENGURUS DAN FELDA SERTA SEORANG PEGAWAI POLIS DAN KERAJAAN MALAYSIA DI MAHKAMAH TINGGI TEMERLOH JAM 11.30 PAGI TADI (16. 8. 2010) MELALU PEGUAM WAN ROHIMI DAUD DIIRINGI OLEH HAJI SUIHAIMI SAID (PENGERUSI BIRO FELDA PKR PUSAT) NIZAM AB HAMID (PENASIHAT UNDANG2 PKR PAHANG)... HASANUDDIN SALIM (KETUA PENERANGAN PAS PAHANG) DAN BEBERAPA ORANG PIMPINAN SERTA AHLI-AHLI PR PAHANG. SIDANG AKHBAR DIADAKAN DI KANTIN MAHKAMAH TERSEBUT.


Tiada ulasan: