Rabu, September 23, 2009

BEZA UMNO DAN PAS... MESTI BACA!

* LOGO UMNO

------------------------------------------------
Perbezaan PAS dan UMNO
(http://ulamak.pas.org.my/)
PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh Webmaster DUPP
Tuesday, 21 July 2009

Image

Masalah PAS dan UMNO bukan masalah berapa bilangan masjid yang dibina, bukan berapa bilangan sekolah agama yang dibina, bukan masalah institusi kewangan Islam, bukan masalah berapa buah pusat pengajian tinggi Islam yang dibina, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk membina lapangan terbang, lebuh raya dan lain-lain, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk pendidikan tinggi dan rendah yang dibelanjakan oleh UMNO atau PAS.

Masalah antara UMNO dan PASialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan, mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan, pendidikan dan lain-lain.

Oleh kerana itu, Malaysia yang sejak merdeka, yang dipimpin oleh UMNO dan Barisan Nasional menghadapi masalah yang tidak terhitung banyaknya. Masalah keselamatan, janayah, rasuah, penyalahgunaan kuasa, rompakan kecil atau besar, rompakan institusi kewangan, rompakan kaum wanita, warga emas dan kecurian disetiap detik berlaku dinegara ini.

Setelah lebih 50 tahun UMNO memerintah, Islam dan kekuatan orang Melayu terhakis. UMNO menghapus “kuasa imuniti Raja-Raja” yang menjadi salah satu kekuatan institusi Islam di Malaysia. UMNO membenarkan “Riddah” atau murtad berleluasa. UMNO juga mengamalkan budaya “Hendonisme” budaya “akhlak bobrok” melalui agensi-agensi penyiarannya.

Isu penyalahgunaan dadah, isu mat rempit, isu pendatang tanpa izin, isu ISA, ini semua berlaku selepas Malaysia dipimpin oleh UMNO. Puncanya ialah tidak menhayati kandungan ‘LA ILAHA ILLA ALLAH’. Oleh itu, jika pemimpin UMNO masih mengaku mempertuhankan ALLAH, menabikan Muhammad S.A.W, kenapa UMNO boleh sembahyang mengikut ajaran Islam, mengapa tidak boleh mengikut Islam dalam memerintah Negara? Adakah UMNOmengambil konsep beriman separuh kitab dan menolak separuh yang lain.

Kalau hanya bercakap membina masjid, di United Kingdom ada masjid, di Amerika Syarikat ada masjid, di Cina ada masjid, di Singapore ada masjid, di German pun ada masjid. Namun pentadbiran Negara mereka juga tidak mengikut ajaran islam. Oleh kerana itu, status kedudukan pemimpin dinegara barat dan timur yang Sekular, sama dengan kedudukan pemimpin UMNO diMalaysia ini.

Oleh kerena itu, saya rasa amat bertanggungjawab untuk menasihat kepada umat Islam di Malaysia ini, supaya jangan terjebak dengan kenyataan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berkempen di Manek Urai baru-baru ini (rujuk salah satu akhbar harian Malaysia) tentang UMNO membela Islam dan menegakkan syiar Islam.

Secara peribadi pula, sewaktu Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, beliau telah mengubah cuti am pada hari Jumaat kepada hari Ahad, sekaligus menjadikan amalan cuti itu seperti amalan orang-orang Nasrani. Apakah ini satu pembelaan terhadap Islam?

Saya ingin membuat contoh yang kecil tentang UMNO mencabar Al-Quran. Antaranya, Al-Quran dengan jelas dan terang mengarahkan supaya orang islam menjauhkan diri daripada arak, judi, berhala, sudi nasib atau tenung nasib, tetapi UMNO yang memimpin Malaysia mengeluarkan lesen arak, memberi lesen judi. Apakah ini satu pembelaan kepada Islam? Untuk satu contoh lain, umpamanya ALLAH memerintah supaya Negara ditadbir dengan ajaran ALLAH, namun UMNO menolaknya.

Oleh kerana itu, jika sekiranya masih wujud benih-benin iman di dalam hati para pemimpin UMNO, maka saya merayu kepada mereka dan kepada orang yang seiringan dengan mereka supaya mereka bertaubat dan kembali kepada jalan ALLAH. Sekiranya mereka mempunyai masalah didalam usaha kembali kepada jalan ALLAH itu, maka Dewan Ulamak PAS Pusat menawar diri untuk memberi khidmat bakti kepada mereka.

Meneruskan Perjuangan Para Nabi

Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib
Ketua
Dewan Ulamak PAS Pusat

* LOGO PAS
1 ulasan:

Awanama berkata...

Salam.. Pertama sekali syukur kepada Allah Kesedaran Anda Dalam Sistem Pentadbiran Malaysia Yang diterajui Oleh UMNO.. Sebenarnya.. Ingin saya bertanya anda.. DIMANA ISLAMNYA dlam PAS?

Anda boleh lihat dan fikir sendiri PAS boleh Bersongkokol DENGAN AMBINGA yang terang2 menolak islam?

Ingatkah Anda ketika dulu UMNO dan PAS pernah bersama2 menentang dan bertakbir, Dalam Majlis Peguam Yang Si Ambinga ketuai... yang mana kes IFC dan LINA JOY... Yang disitu Juga turut berda YB Zulkifli Nordin?

Dalam Peristiwa tersebut juga USTAZ NORDIN dipenjara oleh dek kerana menentang SI AMBINGA?

ANDA LUPAKAH??

Dimana perjuangan PAS?

Dengan Pembohongan Yang ditabur kepada Rakyat.. Adakah Itu sebenarnya ISLAM?

Dimana sebenarya PERJUANGAN KEISLAMAN PAS perjuangkan ini?

Di kedah, Dulu Isu tentang hendak membuka LADANG BABI?

Adakah itu ISLAM?

MEMFITNAH, MENIPU, MEMBOHONG.. itu BUDAYA PAS.. ADAKAH ITU ISLAM?

Inikah watak perjuangan PAS dalam Menengakan ISLAM?

Bagaimana Masyarakat NON-MUSLIM melihat islam dimata mereka?

Dulu isu MASJID.. yang mana ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching masuk tempat solat dengan pakaian tidak tutup aurat.Di ruang Tempat Iman bersolat..

Adakah itu Islam?

Sebenarnya Banyak Lagi yang saya ingin rungkaikan disini..

Ingatlah.. Kita wajib peranggi Kafir Harbi, yang ingin menggangu gugat kesucian Islam..

Bukanya memecah belahkan Kaum, yang seakidah dek kerana Bezanya Ideologi politik.

Dulu menghukum UMNO kafir.. Tapi Allah S.W.t. Sudah tunjuk yang mana kafir sebenarnya...

Kembalilah kepada pangkal Jalan. Jangan terlalu taksu'b.. Kita dalam islam, hanya bersederhana sahaja.

Jadilah MUSLIM yang taat kepada pemerintah.

Jangan terlau taksu'b..

terima kasih. Harap anda mempublishkan Pandangan saya ini kepada umum. Jika Anda Ikhlas dalam perjuangan Anda..

Semoga Allah memberi kita taufik dan hidayahnya dalam kehidupan seharian kita.

Mudah2han Allah memberi kita petunjuk dalam kita membuat keputusan..

JIKA PAS ikhlas.. MUZZAKARAH dengan UMNO tidak perlu bersyarat.

Bincangkan isu UMMah,dan ISLAM di malaysia..

Terima Kasih..