Rabu, Ogos 12, 2009

SEDIKIT GAMBAR MENCERITAKAN SUKA DUKA WABAK WAL BALA' H1N1 ...
TERUK SITUASI! GAWAT! JAWAB PEPERIKSAAN DENGAN BERTOPENG.. (PELAJAR Sekolah Menengah Presint 9 (2), Putrajaya memakai topeng penutup muka ketika mengambil peperiksaan, semalam.)

ANAK SAYA
(5 TAHUN) PERNAH BERKATA : BABA, NAK BELI H1N1, CIKGU SURUH... KATA SAYA : BUKAN BELI H1N1 CLAH.. NAK BELI TOPENG H1N1.. HE HE..

GAMBAR DI TENGAH, SM TEKNIK TAWAU , PALING KANAN SMK KUHARA, TAWAU DICUTIKAN PIHAK BERKUASA BARU-BARU NI..

Jangkitan Influenza A(H1N1) Di Sekolah Atau Institusi
(RUJUK : http://h1n1.moh.gov.my/)
 1. Anak saya belajar di salah sebuah institusi/ sekolah yang mempunyai kejadian influenza A(H1N1), apakah yang perlu saya lakukan?

  Sekiranya institusi/sekolah anak tuan DITUTUP untuk tempoh tertentu, anak tuan hendaklah sentiasa berada di rumah dan memantau kesihatan diri. Pada masa yang sama pihak sekolah tidak dibenarkan untuk mengadakan sebarang aktiviti di dalam tempoh penutupan tersebut

  Jika anak tuan mempunyai gejala selesema (influenza-like-illness) yang ringan, beliau perlu sentiasa mengamalkan langkah pencegahan di rumah di samping memantau kesihatan diri menggunakan Panduan menilai tahap kesihatan diri di rumah. Sekiranya gejala berterusan dan bertambah teruk, anak tuan perlu mendapatkan rawatan doktor.

  Sekiranya institusi/sekolah anak tuan TIDAK DITUTUP, beliau dinasihatkan untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan jangkitan tersebut

 2. Apakah yang dimaksudkan dengan penutupan sekolah/ institusi?

  Apabila sesebuah sekolah/institusi ditutup kerana jangkitan influenza A(H1N1), ia bermakna semua pelajar termasuk guru dan lain-lain kakitangan sokongan dikehendaki untuk berada di rumah.

  Ia bertujuan bagi mencegah penularan jangkitan infuenza A(H1N1) dan seterusnya memastikan individu yang mengalami gejala-gejala influenza-like-illness untuk berehat di rumah sehingga pulih supaya orang lain tidak terdedah kepada jangkitan Influenza A(H1N1) ini.

 3. Adakah sekolah yang ditutup perlu dibasmi kuman sebelum dibuka semula?

  Tidak. Pada umumnya sekolah akan ditutup dalam tempoh seminggu. Perlu diketahui bahawa virus H1N1 ini hanya dapat bertahan di persekitaran dalam tempoh 48 jam.

 4. Kalau seseorang pesakit positif H1N1 dan telah sembuh, adakah beliau boleh hadir ke sekolah seperti biasa?

  Ya, beliau boleh hadir ke sekolah seperti biasa. Secara umumnya seseorang pesakit yang telah mendapat rawatan lengkap, tidak akan menjangkiti orang lain.

Tiada ulasan: