Khamis, Disember 23, 2010

Mayat 25 warga Thai dibawa pulang

ST 7578 M
 SUMBER

22/12/2010 10:28am

IPOH 22 Dis. - Mayat 25 warga Thailand yang terbunuh dalam kemalangan bas di Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai dua hari lepas dibawa ke Pangkalan TUDM Subang dari Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini untuk dihantar pulang ke Bangkok.

Menteri Penasihat di Kedutaan Thailand, Somphong Kang Thong berkata, persiapan untuk membawa kesemua mayat itu mendapat kerjasama pihak hospital, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia bagi memastikan perjalanan yang lancar.

Perjalanan dari sini ke Subang dijangka mengambil masa dua jam tiga puluh minit sebelum mayat diterbangkan ke Thailand menggunakan buah pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Thailand.


Somphong berkata, pihaknya belum membuat keputusan sama ada waris-waris dari Thailand yang tiba di Ipoh sejak dua hari lepas akan dibawa bersama.


Beliau berkata, perbincangan sedang diadakan dengan pihak hospital bagi membolehkan lima daripada 10 pelancong Thai yang sedang dirawat di sini dibawa terus ke Hatyai, Thailand, menggunakan ambulans hospital itu. - Bernama

Tiada ulasan: