Jumaat, November 13, 2009

Isu Bai'ah Talak: Talak Jamaah: Isu Berat?..


Berat hati untuk menulis... maka pilihannya diamkan diri melihat silat tari walau jauh di sudut hati terasa siksa melihat persembahan sumbang yang di tari saban hari.. Beberapa hari memujuk diri .akhirnya saya memilih untuk turut menyatakan suara hati...

Seminar PAS telah berakhir... Mesyuarat juga telah memutuskan bahawa JK Disiplin akan bertindak menyelesaikan aduan yang diterima. Namun sebagaimana dijangka, kemelut PAS seakan tidak berakhir lantaran terlalu banyak yang merasakan diri mereka terlalu hebat. Bebas dari sebarang akta dan adab berparti.
Pandangan Aziz Bari boleh dihormati kerana ia berkait perkara yang tiada keputusan. Ia juga adalah orang luar yang tiada adab di dalam parti. Pandangan Abu HAsan juga wajar dihargai kerana mereka adalah tetamu luar yang bebas memberikan pandangan.Apa maksud dan agenda mereka tidak penting. Mereka orang luar...kita bebas menerima dan menolak kerana persepsi mereka dan kita di asaskan oleh asas yang berbeza.

Apa yang menjadi masalah ialah apabila dikalangan ahli kita seakan telah hilang kawalan. Saya tak pasti apakah segelintir kita ini memang telah hilang kawalan atau dikawal satu agenda lain? Kalau pandangan satu pihak yang bercanggah di sanggah...kita boleh katakan mereka dari kalangan pihak sebelah...namun jika keputusan jamaah pun di sanggah...apa lagi kita nak kata...??
Adalah keterlaluan kita membuat keputusan sebelum pihak yang diberi kepercayaan membuat keputusan,. Seperti yang dijangkakan... sebahagian kita bukan mencari kebenaran dan penyelesaian, sebaliknya hanya mencari kemenangan! Selagi keputusan tidak berpihak kepada mereka, selagi itulah mereka akan menentang??? Bilakah akan berakhirnya kemelut ini atau mereka memang jenis yang suka kepada kemelut.... Jangan sampai orang kata kita musuh dalam selimut hanya kerana kita menulis ikut suka hati kita...Di dalam kekeluargaan, jika kita hadapi masalah...maka di anjurkan orang tengah menyelesaikan.. namun jika penyelesaian orang tengah juga tidak kita hiraukan...maka jalan terakhir ialah..TALAk..... Mungkin TALAK jamaah adalah penyelesaian golongan sebegini... Talak adalah jalan halal yang paling dibenci..namun ia sebahagian kaedah penyelesaian yang dibenarkan Jika anda melihat segala penyelesaian yang dipilih mesyuarat sebagai tak kena selagi ianya tidak berpihak kepada kehendak hati anda.... wajar anda mengundur diri seketika hingga kelompok yang bersesuaian dengan kehendak anda memimpin nanti.

Mungkin tindakan Dr Mahathir sesuai untuk golongan seperti anda. Dr M meninggalkan umNO selagi Pak Lah memimpin. Bila Pak Lah keluar... Dr M kembali.... itu lebih baik dari jadi duri dalam daging. Kami tak mahu menghabiskan masa menjawab dan memperbetulkan persepsi sesama ahli angkara tulisan dan suara hati anda yang tak pernah akur kepada penyelesaian jamaah dalam parti. Saya rasa lebih mudah orang seperti saya untuk menjawab tuduhan liar anda jika anda berada di luar... Seboleh mungkin kita wajar mengelak bertelingkah sesama sendiri. itupun selagi kawan itu tidak dilihat seperti suara musuh...jika telah keterlaluan... kita tiada pilihan

Bila keputusan yang disepakati pun diengkari... saya cadangkan orang seperti anda boleh saja menyerang dari luar... pilih saja untuk berehat dari parti seperti Dr. M.. Sebagaimana anda mendakwa sayangkan parti...begitu juga dr M... dia juga sayangkan parti... itu cara dia sayangkan parti dia. Mungkin anda perlu bina khemah diluar jamaah.

Anda perlu belajar menghormati golongan majoriti dalam parti sehingga anda pula berada di pihak majoriti... Jangan kelirukan semua orang dengan rasa tidak puas hati anda sendiri...belajarlah hidup secara berjamaah dengan adabnya..jika tidak... anda JAHAT....


--------------------------------- yusz felda :

" asas dalam jemaah, usrah kena ikut la.. baru terasa hati terpimpin.. nak tegur jemaah ada adab.. semuanya dari us? usrahhh.. he he..
* penulis blog anak sengat ni antara cendekiawan yang dilahirkan di SM Izzudin Syah, IPOH.. satu sekolah DS Zahid Hamidi..

Tiada ulasan: