Jumaat, November 20, 2009

Cemerlang UPSR 5A, tapi.. Mesti Baca!

20 November 2009

MANGSA SISTEM PENDIDIKAN PERCUMA 1MALAYSIA
(www.angkasanuri.blogspot.com)

Adik Izzati sedih dalam kegembiraan..

Semasa pembentangan belanjawan tahun 2008, Dato seri Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan ketika itu mengumumkan sistem pendidikan percuma untuk murid dan pelajar di negara ini. Maka riuh rendahlah Dewan Rakyat ketika itu dengan tepukan meja dari wakil rakyat Umno@BN dengan pengumuman itu. Sebagai seorang bapa yang mempunyai anak yang masih bersekolah saya turut menarik nafas lega. Saya yakin ibu bapa khususnya golongan bawahan seperti petani, nelayan dan peneroka merasa gembira dengan langkah Kerajaan 1Malaysia.

Walau bagaimanapun semua itu rupa-rupanya hanya gimik dan satu bentuk penipuan kepada rakyat. Murid dan pelajar hanya dikecualikan yuran kira-kira RM 10 je yang lain-lain tu kena bayar seperti biasa. Cuma apabila ibu bapa dan penjaga bising-bising, pihak Kemneterian Pelajaran mengarahkan agar yuran berkenaan boleh dillewatkan. Tetapi bayar tetap kena bayar...Maka inilah mangsanya...

Anak kepada pemandu lori, Adik Nur Izzati Azhar murid dari SK Tarcisian Convent (gambar) yang mendapat keputusan cemerlang 5A semalam
tidak dibenarkan mengambil slip peperiksaan kerana tidak menjelaskan yuran RM 57.


"Walaupun tak dapat pegang slip keputusan, saya gembira kerana dapat buktikan kemiskinan bukan penghalang kejayaan," katanya sebak.

Nur Izzati, anak kedua kepada pasangan Azahar Ariffin, 41, dan Fatimah Ahmad, 42, adalah antara 34 murid SK Tarcisian Convent yang mendapat keputusan A dalam semua mata pelajaran.

Menurut ibunya, pendapatan keluarga yang tidak menentu menyebabkan Nur Izzati terpaksa 'berhutang' dengan pihak sekolah.

Menurut Fatimah, kesihatannya yang tidak mengizinkan dan sumber kewangan keluarga yang terhad menyebabkan dia tidak mampu menyediakan yuran peperiksaan Nur Izzati.

Malah, impiannya untuk melihat anaknya itu belajar di sekolah berasrama penuh juga mungkin tidak dapat ditunaikan kerana kedaifan keluarga mereka.

"Saya berharap sangat dia akan dapat menyambung pelajaran ke sekolah berasrama. Dia sendiri pun menyatakan keinginan itu tetapi kami tidak mampu untuk memenuhi kehendaknya," katanya.

Sementara itu, Nur Izzati yang bercita-cita menjadi doktor berhasrat melanjutkan pengajian ke peringkat paling tinggi bagi mengubah nasib keluarganya.

"Saya mahu mengubah nasib keluarga dan buktikan kepada semua bahawa saya juga boleh berjaya," katanya.

------------------- yusz felda :

mengapa lah yuran RM57 pun tak boleh bayar makcik? alasan keluarga: miskin.. jadi, kalau dah miskin, apa tugas sekolah? rujuk la siap juga-siapa orang terdekat keluarga yang boleh bantu? apakah keluarga tersebut juga buntu mencari orang yang boleh bantu bayar RM57??? hairan juga niee...

PIBG boleh tolong bah... mana dia ADUN?

pelik-pelik lag dunia ni.. budak bijak lahir dari keluarga miskin.. memang respek la.. kalau miskin.. bodoh sombong, siapa mahu kasihan???

Tiada ulasan: