Khamis, Mei 27, 2010

Ulasan Kerajaan isu KTMB- tanah tersebut ...


Tanah KTMB di Singapura tak boleh dibangun(utusan.com.my)

PUTRAJAYA 26 Mei - Kementerian Pengangkutan hari ini menjelaskan tapak tanah yang dimiliki oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Singapura hanya dibenar untuk digunakan bagi tujuan melibatkan perkhidmatan kereta api.


Menterinya, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, pertikaian sesetengah pihak bahawa tanah tersebut sepatutnya dimanfaatkan oleh kerajaan Malaysia untuk tujuan-tujuan lain adalah tidak berasas.


''Persoalan sesetengah media dan blog yang mempertikaikan kenapa kerajaan tidak membangunkan tanah di Tanjong Pagar adalah tidak berasas.
''Mengikut perjanjian yang ada, tanah di Tanjong Pagar tidak boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak mempunyai kaitan dengan kereta api.


''Singapura berhak mengambil alih hak tanah itu sekiranya tanah di Tanjong Pagar digunakan untuk tujuan lain, kita selama ini mematuhi perjanjian yang ada," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.


Malaysia dan Singapura sebelum ini bersetuju stesen KTMB di Tanjong Pagar dipindah ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) pada 1 Julai 2011.

Tiada ulasan: