Ahad, Mac 28, 2010

Apabila A Samad Said - menerjah isu Memali sendiri..

Menyukat degup jantung negara 
di Memali

A Samad Said   


DUA minggu lalu saya kembara ke Kedah. Saya ke Memali sebenarnya. Saya menyukat degup jantung negara. Rancangan awalnya saya hanya ingin ke sebuah madrasah di Padang Lumat — berceramah syahdu sambil menderma buku. Tapi, terlanjur dekat, saya terindu ke Memali.

Selama ini saya hanya mendengar sejarah pilunya. Sekelompok pendakwah di situ diwarnakan sebagai penyebar ajaran sesat yang jati.

Dakwaan pedih itulah yang mendorong saya untuk mencari setitis kebenaran seputarnya. Kisah peristiwa Memali berdarah itu sebenarnya tertinggal di simpang jalan. Kita dipamerkan dua buah lukisan abstrak yang sangat berantakan. Dari sisi pemerintah, kelompok pendakwah ini 'sah' penyebar ajaran sesat. Tapi, dari sisi keluarga Allahyarham Ibrahim Libya, kelompok itu diluhuri perjuangan syahid.

Saya cuma ingin menaati pesanan Ka'ab bin Malik. Kebenaran sangat utama. Sahabat Rasulullah s.a.w itu bercakap benar. Ka'ab mengakui kesilapannya terlupa menyertai rombongan pejuangan syahid ke Tabuk.

Daerah 

Rencana utama: Daerah Arab Saudi 

Arab Saudi dibahagiakan kepada 13 daerah (mintaqah):


Daerah Arab Saudi
 1. Al Bahah
 2. Al Hudud ash Shamaliyah
 3. Al Jawf
 4. Al Madinah
 5. Al Qasim
 6. Ar Riyad
 7. Ash Sharqiyah (Daerah timur)
 8. 'Asir
 9. Ha'il
 10. Jizan
 11. Makkah
 12. Najran
 13. Tabuk

Allah Yang Maha Kuasa memaafkan dosa hambanya itu kerana ketulusan pengakuan hamba tersebut. Saya coba mengunyah iktibar di sebaliknya.

Dalam negara kita kini memang banyak kecuaian sedemikian. Lihatlah - terhidu wabak menyonglap dana; tersebar istilah berubah makna; terpercik ghaib enjin 'jet' sendiri; tertular pejuWang melelong diri.

Apabila kita mula ghairah menimbus kebenaran sebagai kepalsuan — dan serentak — menggali kepalsuan sebagai kebenaran, kita mereputkan akar peribadi bangsa. Jika berlanjut, kita bakal menjadi bangsa yang sebal.

Lihat, kita sudah jarang mengingati Visi 2020. (Adakah lagi wawasan itu?) Kita semakin jarang menyebut agenda pertingkat penduduk ke 40 juta.Islam Hadhari. (Apakah kini memang harinya terhad?) (Memang adakah dasar rasminya?) Kita mula melupai

Sebaliknya, dalam rahsia, kita mula mempertanya tentang kerugian bilionan di bawah kuasa dua orang bekas Perdana Menteri; berhujah tentang pencemaran makna 'royalti'; berdebat tentang mengapa selepas 6 Perdana Menteri Melayu berkuasa kita masih juga terpaksa menjerit Melayu terancam?
------------------
yusz : Alangkah syoknya membaca artikel ini.. asyik.. Tabiklah Sasterawan Negara A Samad Said.. saya tertarik kata-kata akhir artikel " berdebat tentang mengapa selepas 6 Perdana Menteri Melayu berkuasa kita masih juga terpaksa menjerit Melayu terancam? " / Kisah Memali bukan kisah biasa,ia contoh jenayah yang UMNO lakukan untuk menyekat Islam di Malaysia!

Tiada ulasan: