Selasa, Januari 26, 2010

Isu Kalimah Allah: Tokoh Maal Hijrah 1431H Dr Yusof al-Qaradawi, persoalkan Malaysia...

Kalimah Allah: Al-Qaradhawi persoal inisiatif Malaysia? | Print |  E-mail
Dzulfikar Mashoor   
KUALA LUMPUR, 26 Jan: Seperti PAS dan Pakatan Rakyat, Sheikh al-Islam, Dr. Yusuf al-Quradhawi Jumaat lepas turut mempersoal inisiatif sesetengah pihak di Malaysia yang dilihat berusaha menghalang masyarakat bukan Islam dari menggunakan kalimah Allah. “Surah terakhir dalam Al-Quran (yang bermaksud), “Katakanlah (Wahai Muhammad): Aku berlindung kepada Tuhan untuk sekalian manusia.”

“(Mengapa) bukan (disebut lafaz) Allah bagi masyarakat Muslim atau masyarakat Arab atau; yang Maha Menguasai bagi masyarakat Arab, Tuhan bagi orang Arab (lalu ditanya) ‘mengapa orang Malaysia kebelakangan ini begitu tidak selesa?” dipetik dari laman rasmi al-Quradhawi, http://qaradawi.net.

Berkhutbah Jumaat di Masjid Umar al-Khattab, Doha, beliau berkata, masyarakat Islam dan bukan Islam seharusnya saling menghormati  tabiat kepelbagaian beragama dalam masyarakat.

"Perbezaan kepercayaan antara penganut satu-satu agama tidak seharusnya memisahkan (antara) masyarakat bukan Islam dan kami (umat Islam) di dunia ini, tetapi yang memisahkan (antara umat Islam dan masyarakat bukan Islam adalah) Allah (pada) hari kiamat,” jelasnya lagi.

Beliau yang juga Pengerusi Ikatan Cendekiawan Fiqh Islam Sedunia (Majmak Fiqh al-Islami al-‘Alami) turut mengutuk beberapa siri pengeboman rumah ibadat bagi penganut agama Kristian di Malaysia sebelum ini. "Serangan-serangan yang terjadi pada gereja-gereja di Malaysia tidak tepat,” tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, PAS serta Pakatan Rakyat membuat ketetapan bahawa tidak ada halangan untuk masyarakat bukan Islam untuk menggunakan nama Allah.

Pun begitu, penggunaan kalimah Allah atas tujuan mengelirukan umat Islam atau menghina kesucian mana-mana agama sama sekali tidak dibenarkan.

Manakala, kerajaan serta lebih 60 badan bukan kerajaan (NGO) Melayu Islam pula sebelum ini dilaporkan membantah masyarakat bukan Islam menggunakan nama Allah.

Menurut mereka yang terbabit, walaupun penganut agama Islam dan Kristian di negara-negara Arab telah lama menggunakan kalimah Allah, namun alasan tersebut tidak sesuai dalam konteks Malaysia.

-------------------------------------------------

mahkamah-akhirat : Betul kita mempertahankan Islam, hanya apabila TEWAS di mahkamah yang bukan Islamik... KAN KAN?  tetapi banyak lagi perkara di Malaysia yang sepatutnya Kerajaan Malaysia prihatin terhadap kesucian Islam tetapi malangnya tidak pula terlintas dek 'politik murahan/sempit/kotor' UMNO! Di Masjid, tidak boleh sentuh politik... masjid hanya digunakan untuk solat.. ada ulamak-ulamak dihalang menyampaikan tazkirah/kuliah di masjid.. Ulamak disisih artis disanjung! Mereka yang menyumbang jasa dalam mengembangkan Islam diganggu oleh penyiasat-penyiasat kerajaan kononnya berkaitan dengan pengganas.. pegawai kerajaan dilarang memakai ketayap/lebai putih ke tempat kerja... tidak diWAJIBKAN menutup aurat bagi kakitangan kerajaan.. dan sebagainya.. 

DI MANA UMNO UNTUK MEMBELA ISLAM??????????? 

MACAM BEST SAHAJA UMNO.. tetapi jauh sekali untuk sayang Islam..

Tiada ulasan: