Jumaat, Januari 29, 2010

DUN Perak bubar sebelum 9 Februari?

DUN Perak bubar sebelum 9 Februari? | Print |  E-mail
http://idhamlim.blogspot.com   

Saya jangkakan DUN Perak akan dibubarkan sebelum 9 Feb iaitu sebelum mahkamah mengumumkan keputusan penghakimannya. Kalau nak sebut tarikh pula,saya jangkakan pada mana-mana hari antara 1 hingg 7 Feb.

Ini ramalan peribadi saya berdasarkan maklumat yang saya terima dan juga mengambil kira perkembangan terkini politik di Perak.

Sementara itu saya juga jangkakan pada 9 Feb, panel hakim akan mengumumkan NIzar sebagai pemenang nya, namun dalam keadaaan yang saya katakan diatas iaitu, DUN Perak telah dibubarkan.

Berdasarkan pengamatan saya sepanjang penghujahan kedua belah pihak Nizar dan Zambry pada 5 Nov tahun lepas, sesunggunhya sangat mustahil dan agak kurang masuk akal kalau hakim masih menyebelahi Zambry, artinya Nizar tetap akan diumumkan sebagai pemenang.

Oleh itu saya kira waktu sekarang tidak ada yang lebih utama melainkan menggerakkan seluruh organ parti unuk menghadapi sebarang kemungkinan pembubaran DUN tersebut. Jentera pilihan raya Pakatan Rakyat telah dan mesti digerakkan semaksima mungkin.

Kalaupun ianya meleset dan tidak berlaku dalam masa terdekat, namun saya ingatkan bahawa PRU ke 13 sudahpun tidak berapa lama lagi. Malah ada yang menjangkakan sekitar setahun dari sekarang.

Doakan sesuatu yang terbaik berlaku di Perak demi keadilan dan kemamuran yang telah terhakis akibat dari pelanggaran demokrasi dan rampasan kuasa yang dilakukan oleh UMNO dan BN.

Sama-sama kita tunggu dan lihat, benarkah ramalan saya diatas ?

Drs. Khalil Idham Lim
ADUN Titi Serong.

------------------------------------------------------

mahkamah-akhirat : saya pun macam ada rasa begitu juga... kiranya jika Dun Bubar, orang ramai akan seronok dan puji BN/UMNO la konon-konon demokrasi... TV Kerajaan dok main putar tentang BUBAR DUN.. agar orang leka tentang hal yang lebih hebat iaitu keputusan Mahkamah 9/2.. orang akan lupa kehebatan Islam yang diperjuangkan DS Nizar.. orang akan lupa kezaliman DS Zambry sepanjang tempoh memegang kerajaan 'haram'.. kiranya kemenangan DS Nizar tidak akan mengejutkan pada saat orang ramai sedang leka dengan keputusan pembubaran DUN oleh DS Zambry.. eleh! Rakyat yang sedar akan menunggu keputusan siapa MB yang sah juga..

Tiada ulasan: