Selasa, Julai 14, 2009

PERJALANAN 67 DARI FELDA UMAS KE BANDAR TAWAU...

WALAUPUN PARLIMEN KALABAKAN BARU SAHAJA DIWUJUDKAN DALAM NEGARA MALAYSIA, KALAU TAK SILAP BARU 2X PILIHANRAYA (2004 DAN 2008) NAMUN NAMA KALABAKAN SUDAH TERKENAL KHASNYA DALAM LIPATAN SEJARAH KETENTERAAN MALAYSIA.. TENTERA MALAYSIA GUGUR SYAHID.. HINGGA KINI, DIBINA DAN MASIH KEKAL TUGU PERINGATAN PERAJURIT TERSEBUT TATKALA KITA MELEWATI PERKAMPUNGAN MASYARAKAT ORANG MELAYU KELABAKAN.. TENTERA KITA GUGUR DAN SERANGAN HENDAP TENTERA INDONESIA KETIKA KONFRANTASI ... NAMUN, SEGALANYA BISA BERUBAH IKATAN PERSAUDARAAN SEKARANG TIDAK SEPERTI DULU.. PM KITA DAN PRESIDEN INDONESIA SENTIASA MENGADAKAN PERBINCANGAN AGAR TIDAK BERLAKU HAL-HAL YANG TIDAK DIINGINI..

WALAUPUN BARU-BARU NI NEGARA DIGEMPARKAN DENGAN USAHA MENGHENTIKAN PENGHANTARAN AMAH-AMAH (PEMBANTU RUMAH) INDONESIA KE MALAYSIA, NAMUN KITA LIHAT PERKEMBANGAN BAIK APABILA 2 NEGARA AKAN BERMESYUARAT MEMBINCANGKAN ISU TERSEBUT DALAM MASA TERDEKAT..

SAYA SETUJU GAJI AMAH DITETAPKAN.. DIBERI CUTI KERJA.. DIBERI INSURANS.. TAPIIIII... AMAH YANG ISLAM WAJIB KERJA DENGAN ORANG ISLAM... YANG INI, KERAJAAN BOLEH PERTIMBANGKAN?

BALIK KEPADA FELDA UMAS...
FELDA UMAS TERLETAK KIRA-KIRA 25-30 KILOMETER KE KALABAKAN, MEROTAI DAN 67 KILOMETER KE BANDAR TAWAU..

WALAUPUN IA TERLETAK DALAM DUN TJG BATU DAN PARLIMEN KALABAKAN, NAMUN PEMBANGUNAN INFRASTRUKTUR TIDAK SEPERTI DI SEMENANJUNG..

JIKA DISEBUT DAERAH (DUN), SUDAH TENTU PUSAT DUN TERSEBUT MEMILIKI PRASARANA YANG MELEGAKAN RAKYAT.. RAKYAT DIDAHULUKAN!

DI FELDA UMAS : TIADA PEJABAT POS, BALAI POLIS, BANK, BOMBA.. AIRNYA DI BAWAH SELIAN ANAK SYARIKAT FELDA.. NAMUN TAHAP KULAITI AIR MEMBIMBANGKAN.. POLIS BANTUAN FELDA MEMANG ADA.. TAPI KUASA MENDAKWA TIDAK ADA.. MAKA, RAMAI ANAK-ANAK DAN BAPA-BAPA PENEROKA MENGAMBIL KESEMPATAN ATAS HAL INI..

BILA DITANGKAP ANAK-BAPA PENEROKA OLEH POLIS BANTUAN, SEKEJAP LAGI DAH TENTU DILEPASKAN KEMBALI DI BALAI.. GARA-GARA DI ANTARANYA MERUPAKAN AHLI KELUARGA PENEROKA.. ADA KUASA POLITIK KADANG-KADANG DIBERITAHU BERSELINDUNG DI BALIK TABIR.. MELEPASKAN ORANG-ORANG YANG BERSALAH INI.. BAYANGKAN JIKA PENJAHAT/PENJENAYAH/PENIPU DSB PULANG KE FELDA- MAKA KEJAHATAN AKAN BERMAHARAJALELA?

ITULAH ANTARA KELEMAHAN FELDA UMAS DAN FELDA-FELDA YANG LAIN MUNGKIN... ACAP KALI DIBUAL DI KEDAI-KEDAI KOPI.. DI KAKI LIMA MASJID.. DI SANA SINI..NAMUN..

TUKAR KERAJAAN CARA SELAMAT!

Tiada ulasan: