Isnin, September 20, 2010

Kes Sosilawati: DNA forensik temui bukti? oleh S/U Politik MB Kelantan

 
sumber di sini

Wan Nik Wan Yussof   
Terbaru akhbar melaporkan sebagai “pembunuhan kejam Sosilawati” masih bergantung kepada penemuan dan analisis pakar forensik bagi mengukuh bukti untuk mengesahkan kes yang berprofil tinggi yang masih dalam siasatan polis. Setakat ini dilaporkan enam pakar forensik bekerja keras menganalisis bukti. Antara bukti penting yang ditemui dan dianalisis ialah tulang yang dikumpul. Tulang itu belum tentu milik siapa selagi keputusan analisis belum diumumkan.

Profil DNA akan ditemui melalui analisis kimia berpandukan kepakaran pihak pakar forensik. Selepas itu, DNA dijadikan petunjuk bagi mengesahkan ia milik siapa atau hubungan DNA itu dengan individu tertentu. Walaupun begitu bukan suatu prosedur tetap (dalam kaedah penyiasatan) bagi pakar forensik untuk bergantung sepenuhnya kepada profil DNA. Dalam kes tertentu pakar forensik boleh merumuskan analisis kimia secara bebas bagi menentukan sesuatu kes melibatkan pembunuhan.

DNA

Asid Deoksiribonukleik (DNA) merupakan sebatian kimia kompleks mengandungi unsur karbon, hidrogen, oksigen dan fosforus di dalam nukleus setiap sel. DNA boleh memberi maklumat
yang diperlukan untuk perkembangan seseorang individu. Justeru, analisis DNA bermaksud proses mengenal pasti profil atau identiti seseorang berdasarkan kaedah saintifik. Setiap unit nukleus (nukleotida) dari sel yang dikaji biasanya mengandungi tiga molekul asas iaitu gula deoksiribosa dan bes bernitrogen yang terangkai bersama kumpulan fosfat. Satu molekul pula boleh mengandungi antara empat hingga lima juta unit nukleotida.

Analisis forensik penentu kes?

Apa pun penyiasatan polis ada cara dan teknik tersendiri untuk mengetahui sesuatu kes jenayah berlaku boleh atau tidaknya indidvidu tertentu disabitkan. Apa yang utama, pihak polis perlu ada petanda dan bukti kukuh untuk mensabitkan sesuatu kes. Profil DNA hanyalah salah satu cara yang bersifat saintifik boleh membantu penyiasatan mahu pun keputusan mahkamah.

Forensik Teo Beng Hock

Sebelum ini berlaku perdebatan panjang dalam sesi inkues kematian Teo Beng Hock berkaitan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Dr Pornthip Rojanasunand, ahli patologi forensik dan Pengarah, Institut Pusat Sains Forensik, Kementerian Keadilan, Bangkok, Thailand.

Laporan itu bercanggah dengan penemuan Pakar Perunding Kanan Perubatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Dr Khairul Azman Ibrahim yang berpuas hati betapa kematian Teo berpunca dari kecederaan berganda akibat terjatuh dari tempat tinggi.

Sedangkan Dr Pornthip merumuskan kebarangkalian 80 peratus kematian Teo itu adalah bersifat homisid (pembunuhan) dan menganggap kecederaan pada lubang dubur sebenarnya telah berlaku sebelum Teo didakwa sebagai terjatuh. Malah kecederaan itu dikatakan tidak selaras dengan kecederaan lazim mangsa yang terjatuh dari tempat tinggi. Maka, rumusan dan keterangan pakar patalogi itu sudah tentulah mendorong kepada persoalan, bagaimanakah penemuan pakar forensik itu didapati begitu berbeza.

Pernah juga dalam kes Anwar Ibrahim, analisis DNA turut menjadi isu yang dikaitkan dengan konspirasi sehingga memutar belit fakta penghakiman. Sehingga Anwar dituduh mempunyai seorang anak luar nikah. Namun ujian DNA menerusi sampel darah telah menolak tuduhan tersebut dan anak yang dimaksudkan bukan anak Anwar.

Kes Sosilawati

Katanya sampel tulang sudah ditemui oleh pakar forensik. Tempat ditemui adalah dari sungai yang didakwa ia dibuang oleh suspek. Tulang itu tulang milik siapa, hanya hasil DNA boleh menjelaskan profilnya. Persoalannya, sebelum terhasilnya tulang, jasad mangsa kes Sosilawati (seramai empat orang) dikatakan hilang (sejak 30 Ogos 2010) dan dibunuh, dibakar dan dibuang ke Sungai Panchau, Tanjong Sepat sebagaimana kenyataan polis.

Apa yang pasti, ujian DNA berasaskan pendekatan analisis kimia, sedangkan tulang yang ditemui telah mengalami proses kimia yang cukup matang, kerana dibakar dan terendam dalam air sudah lebih seminggu.
Apakah pasti sifat asal tulang itu masih utuh dengan nilai-nilai gen atau biologinya? Mungkin pakar forensik, lebih-lebih lagi teknologi DNA ada jawapannya.

Namun, daripada penelusuran kes Teo mahupun Anwar, pendekatan forensik boleh mencelarukan bukti-bukti kes yang disiasat atau bakal diputuskan. Analisis DNA dan penemuan pakar forensik juga ada kelemahan, iaitu memungkinkan berlaku manipulasi pihak tertentu atau salah urus atas sifat human factor. Justeru, ujian atau analisis DNA bukan penyelesai mutlak. Ia sekadar panduan untuk diambil perhatian dalam mengaitkan bukti-bukti jenayah yang berlaku.

Apa pun, masyarakat masih mengharapkan agensi polis dapat menyiasat secara betul dan cemerlang dalam memastikan pelaku atau suspek jenayah mendapat pembalasan setimpal di dunia sebelum mendapat hukuman mutlak Allah SWT di akhirat kelak.

* Penulis adalah merupakan Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan

Tiada ulasan: