Khamis, Mei 24, 2012

Peserta BERSIH mungkin buta sebelah mata??? jom menyumbang untuk dia?

  • Susan Loone
  • 1:37PM Mei 24 2012
 
Salah seorang peserta yang cedera serius terkena kanister gas pemedih mata sewaktu berlaku kekecohan ketika perhimpunan BERSIH 3.0, tampil hari ini untuk mencerita apa yang telah menimpa dirinya.

NONEAsrul Wadi Ahmad, 29, (dua dari kanan) dari Kepala Batas, telah diperiksa oleh empat
orang doktor dan mungkin didiagnosis buta mata kanannya  jika
keadaan tidak bertambah baik dalam tempoh enam bulan.

Asrul berkata dia terkena kanister gas pemedih mata tepat di mukanya pada kira-kira jam 3.15 petang di sekitar Masjid Jamek, ketika dia menyertai bantahan BERSIH pada 28 April.

Katanya, dia hilang penglihatan di mata kanannya, dan setiap kali dia melihat, terdapat tompok hitam di dalam pandangannya.

Para doktor memberitahunya bahawa kesan pada matanya disebabkan oleh satu objek yang mengenainya pada kelajuan yang tinggi.

NONEBercakap dalam satu sidang akhbar di Pulau Pinang, Asrul berkata keadaan adalah tenang ketika dia berada di sekitar Masjid Jamek,
tetapi ia tiba-tiba bertukar menjadi kacau-bilau apabila gas pemedih mata ditembak ke arah orang ramai.
Apabila dia terkena kanister tersebut, Asrul rebah dan dibantu oleh orang ramai yang membawanya ke sebuah hospital berhampiran, di mana beliau menerima sembilan jahitan di bawah matanya.

Apabila ditanya sama ada dia menyesal dengan keputusannya untuk menyertai perhimpunan tersebut, Asrul berkata, "Tidak, ini adalah perjuangan rakyat."

Katanya, dia akan menyertai lagi perhimpunan jika BERSIH 4.0 dianjurkan.

NONESebagai belia, kata Asrul, mereka mempunyai tanggungjawab untuk memastikan negara kekal demokratik.


Asrul dalam proses mengambil tindakan undang-undang terhadap polis ekoran apa yang menimpa dirinya. 


Dia juga telah hilang pekerjaan sebagai seorang jurutera mekanikal di sebuah syarikat pembuatan di Pulau Pinang, yang ditawarkan kepadanya sebelum perhimpunan BERSIH diadakan.

"Mereka memberitahu saya bahawa pekerjaan tersebut memerlukan seseorang yang mempunyai penglihatan yang baik," katanya sambil menambah, dengan keadaannya itu, dia tidak lagi sesuai untuk pekerjaan tersebut.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hahaha. padan dengan muka dia. entah apa yang ampa perjuankan pun tak tahulah.. Anda ingat.. anda hanya pandai pandai memutarbelitkan agama. dulunya Parti anda PAS menentang bermati-matian tentang kes linda joy yang dipengurisikan oleh si kafir harbi AMBINGA> anda leh rela melihat islam dipermainkn oleh DAP dengan kenyataan SI kafir harbi KARPAL SING dengan kenyataan si kafir tuh, langkah mayat dia dulu baru buat negara islam.. selepas daripada itu HADI AWANG mengeluarkan kenyataan yang negara islam tidak ada dalam al-quran.. adakah anda tidak nampak anda dan PARTI anda yang mempermainkan agama? fikirlah tanpa beremosi.